HOME
SKILLS
CV
in
UX Design
100%  
Information Design
90%  
Interface Design
100%  
Interaction Design
90%  
Visual Design
70%  
HTML/CSS
80%  
UX Research
90%  
User Testing
80%  
UI Prototyping
100%  
Visual Communication
90%  
UX Text Writing
80%  
3D Design
90%  
De afgelopen jaren heb ik mijn vaardigheden op het gebied van UX/UI Design sterk verbeterd. Ik heb de vaardigheden die een goede UX Designer nodig heeft. Dit gaat van het doen van UX Research en het ontwerpen van alle aspecten van applicaties en webshops tot het opleveren van interactieve prototypes en stijlgidsen. Daarnaast ben ik erg handig met HTML en SCSS en ken ik de technische mogelijkheden van JavaScript en Angular. Het maken van 3D-modellen en -animaties behoort ook tot mijn vaardigheden.
SKILLS
User Research
User Research

Voor veel projecten heb ik onderzoeken gedaan naar de behoeften, wensen, eisen en context van verschillende stakeholders. Hierbij heb ik ook onderzoek gedaan naar doelgroepen en de aanpassing aan specifieke technologieën. Op basis van onderzoek maak ik altijd flowcharts, storyboards en customer journeys. Dit helpt zowel mijzelf als stakeholders om inzicht te krijgen in de potentiële valkuilen en kansen, maar ook in sterke en zwakke punten en denkprocessen.

Het UX Research vormt de basis voor een succesvol project. Terwijl er veel tijd en geld gemoeid kan zijn met een project. Daarom voer ik elk onderzoek en verkenning heel zorgvuldig uit. Voor mijzelf is het ook belangrijk om de context goed te begrijpen, omdat sommige projecten voor heel specifieke omgevingen zijn bedoeld.

Information Design
Information Design

Elk project staat of valt met een degelijk informatie-ontwerp. Op basis van het onderzoek kan ik een sterke informatie-architectuur ontwikkelen waarbij informatie gestructureerd en effectief vindbaar is. Navigatie en functionaliteiten moeten helder zijn en eenvoudig werken. En gebruikers moeten niet hoeven nadenken over hoe zij informatie kunnen vinden. En natuurlijk houd ik rekening met allerlei psychologische kennis over gebruikers, zoals het voorkomen van onnodige lappen tekst.

Voor het ontwikkelen van een informatie-ontwerp maak ik gebruik van sitemaps, userflows, mijn UX text writing skills, visualisaties en wireframes. Het informatie-ontwerp heeft namelijk heel veel te maken met het interface-ontwerp.

Interaction Design
Interaction Design

Omdat voor het ene project het interactie-ontwerp meer doorslaggevend dan voor het andere project, zie ik het interactie-ontwerp als een losgeweekte fase. De interactie bij specifieke functionaliteiten en complexe applicaties vraagt soms een aparte benadering en moet dan goed uitgediept worden. Bij het ontwerpen van interactie baseer ik mij daarom veel meer op tussentijdse tests dan bij het ontwerpen van informatie of interfaces.

Om een goed interactie-ontwerp te maken maak ik veel gebruik van schetsen en interactieve prototypes, maar regelmatig gebruik ik ook visualisaties om ideeën vast te leggen en te delen.

Interface Design
Interface Design

Zonder interface geen applicatie of webshop. Voor elk project waar ik aan werkte, ontwikkelde in de interface op basis van, maar gelijk ook in symbiose met het informatie-ontwerp. Daarbij heeft het interface-ontwerp ook een symbiose met het interactie-ontwerp. Het ontwikkelen van de interface doe ik door te schetsen, wireframes te ontwikkelen en deze uit te werken tot interactieve prototypes.

Het interface-ontwerp vormt de aanleiding tot een Functioneel Ontwerp. Dit Functioneel Ontwerp vormt, samen met een eventueel prototype, de basis voor ontwikkelaars om een applicatie of webshop te gaan ontwikkelen. Voor het interface-ontwerp en het prototype gebruik ik vaak tools zoals Axure, Sketch, InVision of Adobe XD.

Prototyping
Prototyping

Door de jaren heen heb ik op basis van de ontwerpen voor de intformatie, interactie en interface veel interactieve prototypes gebouwd. Prototypes zijn ideaal om een ontwerp te presenteren aan stakeholders en om ontwikkelaars het ontwerp te laten begrijpen. Maar ook voor gebruikerstesten bieden interactieve prototypes een uitkomst. Je kunt namelijk het volledige ontwerp tonen zonder code of databases nodig te hebben.

Voor het ontwikkelen van interactieve prototypes maak ik het liefst gebruik van software zoals Axure en Figma.

User Testing
User Testing

Tijdens, maar ook na ontwerpfasen, heb ik geregeld gebruikerstests uitgevoerd. Tijdens een vroeg stadium in de ontwerpfase pas ik vaak een guerilla-test toe, door willekeurige personen een lo-fi prototypes te laten testen. Vaak combineer ik dit met card sorting en een A/B-test. Dit is vooral nuttig om informatiestructuren en interacties te testen, maar ook om in een vroeg stadium pijnpunten te ontdekken.

Na de laatste ontwerpfasen voer ik regelmatig meer uitgebreide prototype usability tests en expert reviews uit. Enkele keren heb ik ook eye tracking tests uitgevoerd. Deze tests gaven soms aanleiding tot een aanpassing van het eindontwerp.

Visual Design
Visual Design

Voor meerdere websites, webshops en applicaties heb ik het visueel ontwerp verzorgd. Soms kan ik mij beroepen op de huisstijl van een bedrijf, maar vaak genoeg heb ik zelf een stijl en kleurenpalette gecreëerd. In dit geval waren vooral de mening en het gevoel van de opdrachtgever doorslaggevend.

Ook heb ik mijn vaardigheden verbeterd door te experimenteren met allerlei mogelijkheden in Photoshop en Illustrator. Op die wijze heb ik visualisaties gecreëerd waarmee ik mijzelf verbaasd heb.

3D Design
3D Design

Gedurende lange tijd heb ik hobbymatig verschillende 3D-modellen en -animaties gemaakt. Vaak met een soort voorliefde voor grote machines zoals tanks, voertuigen en schepen. In 3D-animatie heb ik nooit les gehad en ik heb dit volledig autodidactisch geleerd. Voor opdrachtgevers heb ik nooit opdrachten op het gebied van 3D uitgevoerd, maar vanwege de samenhang met de digitale wereld kan deze vaardigheid voor sommige werkgevers eventueel interessant zijn.

Front-end Development
Front-end Development

Rond 2004 leerde ik HTML en misschien toen ook al CSS bij Informatica, wat ik als bijvak op de Havo had. Op het Grafisch Lyceum zijn mijn vaardigheden met deze technieken gegroeid en sindsdien heb ik heel wat websites ontwikkeld. Tevens heb ik meerdere jaren besteed aan het oefenen met JavaScript en Angular. Nu heb ik geen bijzonder grote interesse voor programmeren, maar ik heb wel een goed inzicht in de mogelijkheden van deze technieken.